روش های مختلف از بین بردن ساس
برای مبارزه با ساس ۵ روش گوناگون وجود دارد که هر یک بسته به شرایط قابل استفاده می باشند :
١- روش سمپاشى
٢- روش گازدهى
٣- روش تلفیقى
۴- روش تکمیلى
۵- روش پودر پاشى
شرح روش ها به صورت اختصار :
١- روش سمپاشى – در این روش عمل سمپاشى بر علیه ساس به صورت سرتاسر و یا کلى بوده و طریقه عمل سمپاشى به صورت ” مینیاتورى ” است. این یعنى کلیه قسمت ها از جمله درب، دیوار، سقف، کف، پنجره، درزها، شکاف ها با دقت ووسواس بسیار زیاد و همه جا بصورت دقیق با سموم بهداشت عمومى سمپاشى مى گردد. در این روش نوعاً نیازمند تکرار یک و یا چند نوبت سمپاشى و یا به اصطلاح ” لکه گیرى ” است.
٢- روش گاز دهى – این روش با استفاده از ” قرص گاز سوز هلاک ” انجام مى گیرد. پس از سیل نمودن و درزبندى کلیه درب ها، پنجره ها، درزها و شکاف ها به صورتى کاملاً دقیق، عمل گازدهى صورت می گیرد. در این روش سیل نمودن کامل ( قطع ارتباط هوایی محیط با بیرون ) نقشى بسیار اساسى در موفقیت مبارزه دارد.
٣- روش تلفیقى – در این روش عمل سمپاشى و عمل گازدهى هردو به صورت کامل انجام می گیرد. یعنى یک نوبت سمپاشى کامل و بعد از آن گاز دهى کامل انجام مى گیرد.
۴- روش تکمیلى – در این روش مانند روش تلفیقى از دو روش سمپاشى و گازدهى استفاده مى گردد اما با این تفاوت که عمل سمپاشى به صورت کامل انجام گرفته ولى عمل گاز دهى ناقص و بصورت تکمیل کننده روش سمپاشى انجام مى گیرد. باید عمل گازدهى را به این صورت انجام داد که پس از عمل محاسبه تعداد قرص در حجم مورد نظر یک سوم از قرص را محاسبه مى نمایند و گاز دهی را براى تحریک و اذیت آفات استفاده می کنند. به طور مثال اگر قرار است در گازدهى کامل ۶ عدد قرص به کار رود، در اینجا حد اکثر از ٢ قرص استفاده مى گردد. البته باید این نکته را روشن نمود که حتى اگر در یک اتاق با ١٢ متر مکعب حجم یک قرص نیز به عنوان تکمیل مبارزه با ساس و پس از سمپاشى مصرف گردد نتیجه کار را چندین برابر موفق آمیزتر خواهد نمود. زیرا باعث تحریک و اذیت آفات شده و آن ها را از مخفى گاه هاى خود که همان درزها و شکاف ها هستند خارج نموده و به محیط هاى سمپاشى شده وارد مى نماید و باعث انهدام آن ها مى شود.
۵- روش پودر پاشى – اگر در اطراف، یعنى دور تا دور اطاق و زیر فرش، عمل پودر پاشى را انجام دهیم، آفات خصوصاً ساس ها زمانى که از گوشه هاى سقف و درزها و شکاف هاى دیوار اطاق پائین آمده و مى خواهند به سایر قسمت ها از جمله کمد و تختخواب وارد شوند به پودر ها آغشته شده و از بین می روند . نگارنده اعتقاد دارد که در سایر روش ها اگر از پودر نیز استفاده گردد بدون شک نتایج آن ها بهتر و دوام آن طولانى تر خواهد شد.
البته سایر روش ها براى مبارزه با ساس وجود دارد که بیشتر جنبه کلان، عمومى و صنعتى مبارزه را داشته و امکانات و شرایط لازم براى مسائل بهداشت محیط را نخواهد داشت. بطور مثال استفاده از دستگاه هاى مه ساز گرم و سرد که داراى شرایط خاص خود بوده و استفاده چندانى در محیط هاى عادى را در بر ندارد.
پرویز پیراسته