ضدعفونی تخته گوشت
میکروارگانیسم هایی که اکثرا در غذا یافت می شوند:
۱-مخمرها ۲-کپک ها ۳-ویروس ها ۴-باکتری ها ۵-انگل ها
غذاهایی که توسط این پنج عامل آلوده شوند تحت شرایط ویژه می توانند سبب مسمومیت غذایی شوند. البته غذاهای مسموم کننده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشند اما بعضی از آن ها می توانند کشنده نیز باشند. میکروارگانیسم ها در همه جا پراکنده اند: خاک، آب، هوا، بدن انسان و حیوانات.
سطوحی که در تماس با مواد غذایی هستند می توانند دارای میزانی از آلودگی میکروبی باشند و در صورتیکه این میکروب ها در شرایط مناسبی قرار گرفته و فرصت رشد و نمو و تکثیر یابند موجب فساد و مسمومیت غذایی می شوند.
تخته گوشت یکی از منایع مهم آلودگی در آشپزخانه است که بطور مستقیم با سلامت خانواده در ارتباط است زیرا غذاهای گوناگونی از گوشت خام گرفته تا مواد شسته شده و نشده روی این تخته آماده طبخ و یا پذیرایی می گردند. در نتیجه ضروری است که این تخته حداقل در دو مرحله تمیز و ضدعفونی گردد. مرحله اول : قبل و بعد از هر بار استفاده، تمیز و کاملا شستشو شود و مرحله دوم : هفته ای دو مرتبه در آخر شب بطور کامل آن را و بصورت افقی خوابانده و ابتدا مقداری سرکه روی آن ریخته و سپس نمک آشپزخانه بر روی آن پاشیده و صبح هنگام آن را تمیز و شستشو نمائیم. متاسفانه بعضی از مردم از تخته گوشت استفاده ننموده و مواد غذایی گوشت و یا مرغ را در داخل سینک و یا در ظرفی قطعه قطعه و یا شستشو می دهند و از تخته گوشت استفاده نمی نمایند که این مسئله به آلودگی بیشتر دامن می زند. برخی از مردم از تخته های گوشت پلی اتیلنی و پلاستیکی استفاده می کنند که در حال حاضر به علت بوجود آمدن مواد ریز شده پلی اتیلنی و خورده شدن آن توسط انسان، مخاطراتی را برای سلامتی در بر دارد که اخیرآ توسط متخصصین بهداشتی توصیه نمی گردد.
میگروارگانیسم ها به حدی کوچک می باشند که یک میلیون عدد از آن ها جهت پوشاندن سر یک سنجاق کافی است.
برخی از میکروارگانیسم های خطرناک ناشی از غذا که از طرق مختلف که یکی از آنها تخته گوشت است می توانند سلامتی انسان را به خطر بیندازند عبارتند از:
- باکتری ها: سالمونلا، شیگلا، کمپیلوباکتر و ایشرشیاکلی
- انگل ها: ژیاردیا و تریشنلا
- ویروس ها: هپاتیت A، نوروویروس
البته سازمان ها و واحدهای صنعتی، آشپزخانه های صنعتی و رستوران ها و حتی منازل می توانند از آمینول سیل SIL و یا آمینول بک BAC جهت ضدعفونی سطوح، لوازم، وسایل، دستگاه ها و خصوصا تخته گوشت استفاده نمایند.
تخته گوشت جزو ابزار و تجهیزاتی است که از طرف معاونت بهداشت و مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و درمان در رابطه با کووید ۱۹ (کرونا ویروس) از نقطه نظر گسترش آلودگی مورد تاکید و اهمیت قرار گرفته است.
دکتر پرویز پیراسته – بخش کنترل آلودگی ها ICD صنایع شیمیایی سم سازان