کوددهی در فصل زمستان باعث برقراری تعادل بین نیاز غذایی گیاه با موجودی خاک می شود. در زمستان گیاه فعالیت زیادی ندارد، بنابراین کوددهی باعث تأمین سریع تر موجودی قابل دسترس گیاه می شود. بهترین زمان برای اصلاح بافت و منابع غذایی خاک، در زمستان است.
نوع کود مورد استفاده در این فصل نیز بسیار اهمیت دارد. سرعت تجزیه کودها متفاوت بوده بنابراین لازم است بر اساس موجودی خاک، بهترین کود برای فصل زمستان انتخاب شود.
کوددهی با عناصر غذایی شامل پتاس، فسفر و ریز مغذی ها باعث تقویت بنیه گیاه می شود. یکی از اهداف اعمال کود در فصل سرما افزایش مقاومت گیاه به سرمای زمستانه است. کود پتاس باعث افزایش استحکام ساقه و شاخه ها می گردد.
معرفی بهترین کود در فصل زمستان:
- استفاده از کود دامی:
یکی از دلایل انتخاب کود دامی، ایجاد گرما در محیط ریشه است. برخی از کودهای دامی بدلیل سرعت تجزیه بالا باعث گرم شدن محیط اطراف ریشه می شوند. در نتیجه با انتخاب این کود ریشه و طوقه از سرما محافظت خواهند شد.
- محلول پاشی در فصل زمستان و در زمان کوددهی:
این عمل به شدت روی عمل گرده افشانی در فصل بهار و در نتیجه باروری نهایی تأثیر خواهد گذاشت. اواخر زمستان که درخت جوانه می دهد، حتما باید محلول پاشی با عناصر مغذی انجام شود. کوددهی در فصل زمستان برای بقای جوانه و گرده افشانی در فصل گرما بسیار مهم است.
- استفاده از کود آهن در چالکود:
این عنصر باعث افزایش کلروفیل در برگ ها و در نتیجه افزایش قدرت فتوسنتز گیاه در بهار خواهد شد.
- استفاده از کودهای کم تحرک مانند پتاسیم:
این کودها باید به صورت عمقی اعمال شوند زیرا در اعماق خاک فعالیت ریشه بیشتر خواهد شد. این روش کوددهی، باعث نزدیک شدن ریشه به عناصر غذایی کم تحرک شده و استفاده گیاه از آن ها سریع تر می شود.
- استفاده از کود کلاته مس به صورت محلول پاشی و یا استفاده در آب آبیاری:
مس علاوه بر افزایش کلروفیل در گیاه، مقاومت گیاه به آفات و بیماری ها را نیز افزایش می دهد. در فصل زمستان مرطوب شدن هوا و کاهش فعالیت گیاه، بستر را برای حمله بیماری ها فراهم خواهد نمود. در نتیجه یکی از بهترین انواع کود برای فصل زمستان استفاده از انواع کودهای مس است.
دو نکته مهم برای کوددهی در فصل زمستان:
کود دامی پوسیده تر، نتیجه بهتری خواهد داشت و در بهار، گیاه زودتر به بار خواهد نشست.
برای کوددهی از طریق چالکود، عمق چاله بسته به نوع درخت و عمق ریشه آن تعیین می گردد. هر چه ریشه گیاه عمیق تر باشد، عمق چاله نیز باید بیشتر شود.