با توجه به سوالات مکرر مبنی بر علل افزایش قیمت سموم کشاورزی و تاکید بر اینکه شرکت سم سازان از واردات مواد اولیه تا خرده فروشی سموم تولیدی خود را تماما خودش بر عهده دارد، شناسایی پارامترهای اساسی در افزایش قیمت به شرح ذیل می باشد:
۱- قیمت مواد اولیه سموم ( تکنیکال )
به دلیل مسائل زیست محیطی در کشورهای دیگر و همین طور تحریم مبادلات بانکی با ایران، کارخانجات سموم عمدتا از کشورهای هند و چین مواد اولیه سموم خود را وارد می کنند. در سال ۹۶ به دلیل فشارهایی که هیئت حاکمه کشور چین به دلیل برگزاری کنگره سالانه حزب کمونیست چین بر تولید کنندگان مواد اولیه تکنیکال وارد آورد، قیمت تکنیکال ها به دلیل کمبود عرضه به شدت بالا رفت به عنوان مثال در اوایل سال ۹۶ قیمت هر کیلو کلرپیریفوس تکنیکال در کشور چین ۲۵ یوان بود که در دی ماه این رقم به ۵۰ یوان رسید یعنی دقیقا ۱۰۰ درصد افزایش.
۲-قیمت مواد اولیه داخلی :
تولیدکنندگان سموم اکثر مواد و ملزومات دیگر خود را از داخل تهیه می کنند مانند : حلال، لیبل، کارتن، انواع ظروف و…. را بر اساس قیمت تمام شده آن ها باضافه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده خریداری می کنند که همگی به شدت افزایش قیمت داشته است به عنوان مثال قیمت زایلین مخلوط در ۹۶/۰۲ از ۱۹۴۰۰ ریال به ۲۸۶۶۱ در ۹۶/۱۰ افزایش یافته است یعنی حدود ۴۷٫۷ درصد افزایش
۳-ثبت مجدد سموم :
سمومی که از ۵۰ سال پیش تا به حال ثبت شده اند با پیشنهاد سازمان حفظ نباتات و اجرای موسسه تحقیقات گیاه پزشکی دوباره ثبت مجدد می شوند. طرح عجیبی که موجب شده بهای تمام شده سموم به شدت افزایش یافته و باعث خارج شدن نقدینگی از شرکت ها گردد. قیمت هر ثبت مجدد ابتدا حدود ۱۵ میلیون تومان برای هر سم بود که هم اکنون به حدود نصف کاهش یافته است. طرحی که به نظر فایده چندانی برای شرکت ها و شبکه توزیع و مصرف نداشته و تنها هدف آن کسب پول برای جهاد کشاورزی و سازمان های تابع آن بوده است.
۴-تعرفه گمرکی :
با توجه به بخشنامه شماره ۱۱۲۱۳۸ مورخ ۹۶/۱۱/۹ در ارتبا ط با افزایش حقوق ورودی مواد اولیه تکنیکال ، درصد تعرفه از ۵ برای تمامی گروه به ۵، ۱۰ و ۲۰ به ترتیب برای سموم کم خطر ، متوسط خطر و پرخطر افزایش یافته است. لازم به ذکر است اکثر سموم در زمره متوسط خطر و پرخطر قرار می گیرند که موجب افزایش شدید قیمت های سموم گردیده است.
۵-عوارض ورود مواد اولیه :
عوارض بودجه سال ۹۶ برای واردات هر لیتر مواد اولیه سموم ۶ درصد قیمت فوب کالا یا رقم ۷۳۲۰ ریال می باشد. این عوارض جدا از نرخ های ۵، ۱۰ و ۲۰ درصد می باشد که به عنوان مثال برای یک کانتینر ۲۰ فوتی کلرپیریفوس، رقم حدود ۱۵ میلیون تومان می شود که معمولا کف قیمت می باشد چون عموما گمرک ۶ درصد را که بیشتر می شود محاسبه می کند.
۶-افزایش نرخ ارز :
افزایش شدید نرخ ارز مبادله ای که تغییرات آن همیشه به صورت صعودی بوده است به عنوان مثال نرخ یوآن بانک مرکزی از مبلغ ۴۷۰۴ ریال در تاریخ ۹۶/۰۲/۲۴ به مبلغ ۵۶۴۵ در تاریخ ۹۶/۱۰/۲۴ و به مبلغ ۶۵۷۱ ریال در تاریخ ۹۷۰۳۱۷ رسیده است که خود گویای همه چیز می باشد.
۷-افزایش هزینه های سربار و نرخ دستمزدها :
که شامل عوامل زیر می شود
-افزایش حقوق دستمزدها، مثلا کارگر ساده که در سال ۹۷ استخدام می شود ۲۰درصد حقوقش نسبت به سال قبل اضافه شده
-افزایش نرخ نهاده های انرژی مانند آب، برق، گاز ، سوخت و شارژ شهرک های صنعتی
-افزایش کرایه های حمل و نقل
-افزایش هزینه های تعمیرات و نگهداری ماشین آلات
نتیجه گیری :
تمامی عوامل فوق سبب شده است قیمت سموم کشاورزی به شدت بالا رود که این موضوع موجب ضرر به هر ۳ گروه تولید کننده، توزیع کننده و مصرف کننده شده است. این موضوع سبب می شود گرایش به سموم تقلبی، بی کیفیت و قاچاق بیشتر شده که نتیجه آن آسیب بسیار زیاد به باغات، مزارع و محصولات کشاورزی می گردد.
-این مقاله اختصاصی سم نیوز می باشد، تنها با نام منبع سم نیوز قابل انتشار می باشد.
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام خسته نباشید.
بنده یک سوالی داشتم اگه ممکنه من رو راهنمایی بفرمایید ممنون میشم.
تولید یه سم جدید چه مقدار هزینه میبره؟
هزینه ی تحقیقات درموردش، مواد اولیه و …روی هم رفته چه مقداره؟
سموم کاملا جدید توسط شرکت های چند ملیتی ساخته و سنتز می گردند. هزینه بسیار بالا و سرسام آوری دارد.