قرص گاز سوز هلاک
سؤالات متداول مطرح شده توسط مصرف کنندگان قرص گاز سوز هلاک:
١ – آیا قرص گاز سوز همان قرص گوگرد است؟ خیر هیچ شباهتى بین این دو قرص وجود ندارد. استفاده از گوگرد یا قرص گوگرد و سوزاندن آن جهت مبارزه با آفات بهداشت عمومى توصیه نمی شود و بسیار خطرناک است. گوگرد خسارات زیادى به انسان، محیط زیست، لوازم و اثاثیه وارد مى نماید. استفاده از قرص گاز سوز توسط مقامات ذیربط تأیید و توصیه شده است. این قرص به گونه اى طراحى شده که سوختن آن بصورت درون سوز و با یک شعله آبى رنگ بسیار ضعیف باشد و حاصل واکنش برآیند ترکیبات مجاز به کار رفته در آن است.
٢ – آیا قرص گاز سوز همان قرص برنج است؟ خیر، از نظر ترکیبات، نوع عمل، موارد مصرف کاملا متفاوت بوده، ضمن اینکه قرص برنج جهت مصارف بهداشت عمومی غیر قابل استفاده و خطرناک است. قرص برنج حاوى فسفید آلومینیم است که در مجاورت هوا و رطوبت، گاز فسفید هیدرژن یا گاز فسفین PH3 متصاعد مى نماید. این گاز بسیار خطرناک و مرگ آور مى باشد که خرید، فروش و استفاده از آن از طرف مقامات مسئول ممنوع شده است. در حالیکه قرص گاز سوز جهت استفاده در آفات بهداشت عمومى طراحى و فرموله شده است. این قرص در منازل، ادارات و … قابل استفاده می باشد و توسط اداره نظارت بر مواد غذایى، دارویى و بهداشتى توصیه گردیده است.
٣ – آیا مدت زمان گازدهى با قرص برنج یکسان است؟ خیر، کاملاً متفاوت است. قرص برنج بیشتر جهت استفاده و نگهدارى محصولات کشاورزى مانند غلات، حبوبات و … می باشد. اثر بخشى آن از طریق آزاد شدن گاز بصورت بسیار تدریجى و آهسته می باشد و حدود ۵ روز در تابستان و ١٢ روز در زمستان به طول مى انجامد. در صورتیکه مدت زمان سوختن و اثر بخشی قرص گاز سوز هلاک جهت مبارزه با آفات بهداشت عمومى، سریع و حداکثر ٣٠ دقیقه (۳۰ دقیقه گاز دهی و حداقل ۶ ساعت چرخش گاز در محیط) مى باشد. در نتیجه مدت زمان اثر بخشی قرص گاز سوز هلاک در مقایسه با قرص برنج بسیار کوتاه می باشد.
۴ – آیا مقدار استفاده با قرص برنج یکسان است؟ خیر، یک قرص برنج جهت یک متر مکعب فضا و یک قرص گاز سوز حداقل جهت ۵ متر مکعب از فضا کافى است.
۵ – آیا خطرات بهداشتى و زیست محیطى هر دو قرص یکى است؟ خیر، گاز قرص برنج بسیار خطرناک و مرگ آور است و به دلیل اندازه آن در صورت بلعیده شدن در اثر سهل انگاری مرگ فرد حتمی است. در صورتیکه قرص گاز سوز کاملاً بهداشتى و استفاده از آن به هیچ وجه خطرناک نیست چرا که در مجاورت هوا فعال نشده و باید حتما ۵ تا ۱۰ ثانیه شعله مستقیم کبریت یا فندک به آن اعمال شود و با توجه به اندازه آن امکان بلعیدن آن وجود ندارد و همچنین نوع فرمولاسیون آن قابلیت فعال سازی داخل بدن انسان را ندارد. شایان ذکر است هنگام گاز دهی قرص گاز سوز حتما باید محیط مورد نظر کاملا خالی باشد.
۶- آیا مى توان از ” قرص گاز سوز ” مانند ” قرص برنج ” براى نگهدارى کیسه هاى برنج، غلات و حبوبات استفاده نمود؟ بله، البته با روشى متفاوت؛ ” قرص برنج ” را داخل گونى هاى برنج قرار مى دهند ولى باید گونى هاى برنج داخل کیسه هاى پلاستیکى غیر قابل نفوذ باشد. دلیل این امر این است تا گاز حاصله محبوس شده و آفات را از بین ببرد. این کار با جلوگیرى از نفوذ گاز به بیرون از گونى هاى برنج، مانع مسمومیت افراد می شود. ولى جهت استفاده از ” قرص گاز سوز “، در داخل یک اطاق کوچک و یا انبار گونى هاى برنج را قرار می دهند. پس از درزگیرى و سیل نمودن محل، حجم آن را به متر مکعب محاسبه می نمایند. بر اساس متر مکعب تعداد قرص لازم (هر ۵ متر مکعب یک قرص) را آتش مى زنند و نهایتا پس از ٣ الى ۴ ساعت درب انبار را باز نموده و پس از تهویه انبار مى توان از برنج هاى سالم استفاده نمود. این نکته قابل ذکر است که این گازدهی فقط آفات موجود را از بین برده و آفاتی که بعدا ممکن است به محصول حمله کنند را شامل نمی شود به این معنی که هیچ اثر ابقائی و باقیمانده روی محصول ندارد.
شرکت صنایع شیمیایى سم سازان، بخش تحقیق، توسعه و ترویج
دکتر پرویز پیراسته